Logo bg

3 ЮНИ 2017, 2 ТЕМИ/ 6 ЧАСА
БАР ПЕТЪК, СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ
ПРИКЛЮЧИ!


СЪБИТИЕ

Фотомаратон е проект на Фондация "ФотоФабрика" и се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2018, съвместно с Френския институт в България.

Фотомаратон е фотографско състезание, в което участниците трябва да направят серия от фотографии по предварително зададени теми в определен период от време. Приемат се снимките само на завършилите цялото предизвикателство.

Тази година ви дадохме 2 теми за 6 часа. Темите бяха "Адът" и "Отблизо". 92ма участника завършиха предизвикателството.

Журито реши да даде по 3 награди във всяка категория.

Тема "Адът" - 1ва награда: Гергана Чипинска, 2ра - Камен Зафиров, 3та - Любомир Василев.
Тема "Отблизо" - 1ва награда: Ярослав Бошнаков, 2ра - Явор Благоев, 3та - Венцислав Кърцелин.

В същия ден се проведе и фотомаратон за деца във Френския Институт в България. Снимките на децата бяха на тема "Сюрреалистична София".

Както на други места по света, снимките трябва да бъдат предадени "направо от фотоапарата", като редактиране или обработка не са позволени. Жури оценява анонимните фотографии според техниката на заснемане и креативността в интерпретирането на темата и награди печелившите в самата вечер. Има над 80 такива състезания по цял свят, а концепцията за Фотомаратон започва в Мадрид през 1986 г. Тази година София влезе в международния календар на фотомаратоните в света за втори път.

Първият голям фотомаратон в София се състоя на 10 септември 2016 година. Бяха дадени 3 теми и 6 часа за снимане. 144 участника завършиха предизвикателството.


ПРАВИЛА

1. Фотомаратон София е изцяло цифрово събитие. Може да вземете участие само с цифров фотоапарат (без аналогови фотоапарати или камери на мобилни телефони, тази година и без дронове). Трябва да си осигурите собствена карта памет, която трябва да бъде изпразнена от снимки в началото на деня. Това ще бъде проверено от екипа ни по време на регистрацията за събитието.

2. Трябва да заснемете 2 изображения на 2 дадени теми, в същия ред, в който са подадени темите. Може да изтриете снимки на картата, преди да продължите към следващата тема. Изображенията трябва да бъдат в реда на подаване на темите, т.е. тема 1 е на първо място на картата с памет, последвано от тема 2.

3. Всички фотографии трябва да бъдат заснети в деня на събитието между 11 и 17:00.

4. Всички изображения трябва да са заснети на един и същи фотоапарат.

5. Всички снимки трябва да бъдат заснети като JPEG файлове. RAW файлове няма да бъдат приемани.

6. Може да използвате светкавици, филтри (включително вградени) и стативи.

7. Не е разрешено да редактирате изображения, използвате програми за обработка на изображения или да използвате изображения, които не са заснети по време на фотомаратона. Нямате право да променяте името на файла или данните на изображенията. Всяка манипулация (или съмнение за манипулация) на изображението или метаданните му ще доведе до дисквалификация. Това решение ще бъде по преценка на съдиите и / или организаторите на събитието и е окончателно.

8. Само карти с памет с 2 изображения на тях ще могат да бъдат приемани за изтегляне. Не е позволено да имате повече от 2 изображения на Вашата карта в края на деня.

9. Трябва да взимате темите на място, лично, в Бар Петък.

10. За да се класирате за финала на фотомаратона, трябва да се върнете и да предадете картата с памет за изтегляне преди крайния срок в 17:00.


ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Мога ли да участвам с цифров фотоапарат?

Абсолютно. Фотомаратон София е събитие изцяло за цифрови фотоапарати.

Мога ли да използвам аналогов фотоапарат?

За съжаление, не. Това е състезание само за цифрови фотоапарати.

Мога ли да използвам камерата на телефон?

Не и този път, но обмисляме тази възможност за бъдещи издания на фотомаратона.

Трябва ли да нося моя карта с памет?

Да, трябва да донесете своя собствена карта. Тя ще трябва да е напълно празна в началото на фотомаратона и нашият екип ще я провери по време на регистрацията. Ще приемаме стандартни SD карти. Ако Вашата не е типична SD карта, моля носете един USB кабел, с който да прехвърлим снимките Ви в края на състезанието.

Мога ли да използвам няколко фотоапарата?

Не, приемаме само по един фотоапарат на участник. Може обаче свободно да ползвате различни лещи, филтри и т.н. Тази година няма да пускаме за участие и дронове.

Мога ли да използвам вградени филтри?

Може да използвате вградени филтри, които се налагат преди заснемането. Мултиекспонацията е разрешена. Искаме да избегнем всякакви варианти на постобработка на изображенията.

Мога ли да участвам с приятел или в група?

Абсолютно! Това е възможност фотографи да работят заедно и да се учат и вдъхновяват взаимно. Ако работите в екип, целият екип предава едно портфолио от снимки на една карта памет. Използвайте една камера, една карта.

Къде ще се случи събитието?

Очакваме Ви в самото сърце на града, в Бар Петък и ще сме там цял ден! Намира се в чудесен фотогеничен вътрешен двор на ул. Гурко 21. Вижте мястото. Определено няма места за паркиране на автомобили.

Как да регистрирам отбор?

Ако искате да участвате като отбор, може да използвате вече създадена Ваша регистрация като сам участник и да ни дадете имената на съотборниците си по време на регистрацията в деня на събитието (по-добре е да ни пуснете мейл преди това, все пак). Ако сте наясно с отбора по време на регистрацията, пуснете малките имена или фамилията на целия отбор в полетата. Един мейл адрес за всички.

Как ще се предават снимките?

В края на фотомаратона трябва да се върнете в централата в Бар Петък, където ще свалим изображенията на наши компютри. Ще задържите картите памет.


Регистрациите са затворени

Регистрациите за събитието са затворени! Ще ви очакваме на следващото предизвикателство!


Контакт

+359885121686

photomarathon.bg@gmail.com