Logo bg

Очаквайте следващото издание


СЪБИТИЕ

Фотомаратон е проект на Фондация "ФотоФабрика" и се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2018, съвместно с Испанския културен институт Сервантес и Чешкия културен център в България.

Фотомаратон е фотографско състезание, в което участниците трябва да снимат по зададена тема за определен период от време. Приемат се снимки, направени само в рамките на деня.

Теми в предишните издания бяха "Адът", "Отблизо", "Още веднъж", "Тишина" и "Бягство".

Както на други места по света, снимките трябва да бъдат предадени "направо от фотоапарата", като редактиране или обработка не са позволени. Жури оценява анонимните фотографии според техниката на заснемане и креативността в интерпретирането на темата и награждава печелившите в същата вечер.

Тази година София влиза в международния календар на фотомаратоните за трети път. По света има над 80 такива състезания, като идеята за тях се ражда в Мадрид през 1986 г.


ПРАВИЛА

1. Фотомаратон София е изцяло цифрово събитие. Може да вземете участие само с цифров фотоапарат (без аналогови фотоапарати или камери на мобилни телефони, тази година и без дронове). Трябва да си осигурите собствена карта памет, която трябва да бъде изпразнена от снимки в началото на деня. Това ще бъде проверено от екипа ни по време на регистрацията за събитието.

2. Трябва да заснемете 1 изображениe на даденa темa.

3. Всички фотографии трябва да бъдат заснети в деня на събитието между 11:00 и 16:00.

5. Всички снимки трябва да бъдат заснети като JPEG файлове. RAW файлове няма да бъдат приемани.

6. Може да използвате светкавици, филтри (включително вградени) и стативи.

7. Не е разрешено да редактирате изображения, използвате програми за обработка на изображения или да използвате изображения, които не са заснети по време на фотомаратона. Нямате право да променяте името на файла или данните на изображенията. Всяка манипулация (или съмнение за манипулация) на изображението или метаданните му ще доведе до дисквалификация. Това решение ще бъде по преценка на съдиите и/или организаторите на събитието и е окончателно.

8. Само карти с памет с 1 изображениe на тях ще могат да бъдат приемани за изтегляне. Не е позволено да имате повече от 1 изображениe на Вашата карта в края на деня.

9. Трябва да взимате темите на място, лично от сборния пункт (Културен дом "Средец", ул. "Кракра" 2).

10. За да се класирате за финала на фотомаратона, трябва да се върнете и да предадете картата с памет за изтегляне преди крайния срок в 16:00.


ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Мога ли да участвам с цифров фотоапарат?

Абсолютно. Фотомаратон София е събитие изцяло за цифрови фотоапарати.

Мога ли да използвам аналогов фотоапарат?

За съжаление, не. Това е състезание само за цифрови фотоапарати.

Мога ли да използвам камерата на телефон?

Не и този път, но обмисляме тази възможност за бъдещи издания на фотомаратона.

Трябва ли да нося моя карта с памет?

Да, трябва да донесете своя собствена карта. Тя ще трябва да е напълно празна в началото на фотомаратона и нашият екип ще я провери по време на регистрацията. Ще приемаме стандартни SD карти. Ако Вашата не е типична SD карта, моля носете един USB кабел, с който да прехвърлим снимките Ви в края на състезанието.

Мога ли да използвам няколко фотоапарата?

Не, приемаме само по един фотоапарат на участник. Може обаче свободно да ползвате различни лещи, филтри и т.н. Тази година няма да пускаме за участие и дронове.

Мога ли да използвам вградени филтри?

Може да използвате вградени филтри, които се налагат преди заснемането. Мултиекспонацията е разрешена. Искаме да избегнем всякакви варианти на постобработка на изображенията.

Мога ли да участвам с приятел или в група?

Абсолютно! Това е възможност фотографи да работят заедно и да се учат и вдъхновяват взаимно. Ако работите в екип, целият екип предава едно портфолио от снимки на една карта памет. Използвайте една камера, една карта.

Къде ще се случи събитието?

Очакваме Ви в самото сърце на града - в двора на Дом на културата "Средец" на ул. "Кракра" 2

Как да регистрирам отбор?

Ако искате да се включите като отбор, може да използвате вече създадена Ваша регистрация като индивидуален участник и да ни дадете имената на съотборниците си по време на регистрацията в деня на събитието (по-добре е да ни пуснете имейл преди това, все пак). Ако сте наясно с отбора по време на регистрацията, пуснете малките имена или фамилията на целия отбор в полетата. Един мейл адрес за всички.

Как ще се предават снимките?

В края на фотомаратона трябва да се върнете, където сте започнали, и ще свалим изображенията на наши компютри. Ще Ви бъдат върнати картите памет.

Каква е програмата за деня?

Графикът за деня е:

09:30 - Начало и регистрация
10:30 - 11:00 Правила и тема
16:00 - 17:00 Край на снимането и приемане на файловете.
17:00 - 20:00 Журиране, свободно време за участниците
20:00 Събиране - прожекция на всички снимки и обявяване на победителите
21:00 - 22:30 Диджей и коктейли


Контакт

+359897934209

photomarathon.bg@gmail.com